UROGINEKOLOGIJA

O urinski inkontinenci je treba spregovoriti na glas

Pravočasen začetek zdravljenja je izjemnega pomena, preden se simptomi uhajanja urina kasneje razvijajo močneje. Uspehi zdravljenja z neinvazivnimi metodami so zgodaj učinkovitejši in trajnejši. Tako se lahko operativnemu zdravljenju izognemo ali ga vsaj odložimo za več let.

Pri urinski inkontinenci so pogosteje prizadete ženske. Po strokovnih ocenah naj bi zaradi urinske inkontinence trpela vsaka peta ženska po 35. letu in vsaka tretja po 55. letu starosti.

Pri mlajših ženskah je največkrat prisotna STRESNA URINSKA INKONTINENCA (SUI) katere osnovni vzrok je oslabljeno delovanje vezivno-mišičnih struktur medeničnega dna in s tem oslabljen zaporni mehanizem vratu sečnega mehurja. Posledično pride do uhajanja urina skozi nepoškodovano sečnico v situacijah, ko postane pritisk v mehurju zaradi povišanja trebušnega pritiska večji, kot je pritisk v sečnici (kihanje, kašljanje, tek, skakanje s kolebnico …).

Nekirurško zdravljenje urinske inkontinence

Edini nekirurški ukrep, ki lahko težave prepreči in zdravi, so intenzivne vaje za mišice medeničnega dna (Keglove vaje). Zanje je potrebna vztrajnost, ki žal ponavadi hitro izgine. Samo močne mišice medeničnega dna se lahko zoperstavijo povečanemu pritisku v trebušni votlini in učinkovito sodelujejo pri zadrževanju urina in blata.

Močne mišice medeničnega dna prispevajo tudi k stabilnosti hrbtenice in medeničnega obroča. Nenazadnje so pomembne za spolno doživljanje. Izjemno pomembno je, da vaje izvajamo pravilno (krčimo prave mišice na pravi način), saj lahko v nasprotnem primeru stanje še poslabšamo.

Sodobne metode zdravljenja urinske inkontinence

Že nekaj časa imamo tudi v Sloveniji možnost krepitve oziroma hitrejše regeneracije mišic in ostalih tkiv medeničnega dna s funkcionalno magnetno stimulacijo – FMS (magnetoterapijo), ki nadomešča in nadgrajuje do sedaj bolj znano elektrostimulacijo. To je zunajtelesna magnetna stimulacija, s katero že v treh do štirih tednih močno ojačamo mišice medeničnega dna brez neprijetnega vstavljanja elektrod. Velika prednost funkcionalne magnetne stimulacije je v tem, da se pacienti ob terapijah naučijo pravilnega izvajanja Keglovih vaj, s katerimi lahko nato sami nadaljujejo.

Zdravljenje stresne urinske inkontinence  lahko nadgradimo še z lasersko terapijo ter s terapijo s trombocitno plazmo  s katerimi okrepimo vezivne strukture in dodatkom lokalno delujočih hormonov. Možna je tudi operativna terapija.

Medicina se vedno znova uči o sposobnostih telesa, da se zdravi in celi samo. Terapija, pri kateri se uporablja s trombocitna plazma (PRP), je oblika regenerativne medicine, ki lahko izkoristi te sposobnosti in uporablja naravne rastne faktorje telesa za zdravljenje in celjenje.

Kaj je plazma in kaj so trombociti?

Plazma je tekočina, ki sestavlja kri. Večinoma vsebuje vodo in beljakovine. V tej tekočini plavajo rdeče in bele krvne celice ter krvne ploščice, ki krožijo po telesu. Krvne ploščice oziroma trombociti so sestavina krvi, ki pomagajo pri strjevanju ter pri drugih funkcijah krvi. Aktivacija trombocitov ima ključno vlogo pri naravnih procesih zdravljenja in okrevanja telesa.

Kaj je trombocitna plazma (PRP, ang. platelet-rich plasma) in kaj so injekcije PRP?

Pri terapiji s trombocitno plazmo pacientu injiciramo njegovo lastno koncentrirano plazmo s trombociti. Terapija se uporablja proti izpadanju las, za pomlajevanje kože, v ginekologiji in ortopediji za zdravljenje kit, ligamentov, mišic in sklepov. Z injekcijami PRP izkoristimo pacientovo lastno sposobnost zdravljenja in regeneracije.

Trombocitno plazmo za injekcije pripravimo tako, da pacientu odvzamemo eno alil več epruvet krvi in jih v posebnih setih centrifugiramo, da skoncentriramo trombocite. PRP je v bistvu pacientova lastna kri brez rdečih in belih krvničk s koncentriranimi trombociti. Pripravljeni koncentrat injiciramo neposredno v tretirano tkivo, npr. v lasišče, kožo obraza ali drugih delov telesa, sklepe itd. Tako se sprostijo rastni faktorji, ki stimulirajo in povečajo število reparativnih celic, ki jih proizvaja telo.

Vloga življenjskega sloga, prehrane in uživanja tekočin

Pri urgentni urinski inkontinenci si lahko pomagamo tudi s prilagoditvijo prehrane in režima pitja tekočin, treningom mehurja in tehnikami sproščanja (avtogeni trening in medicinska hipnoza) ter z zdravili.

Veliko pacientk se spopada s kombinacijo stresne in urgentne inkontinence, tako imenovano MEŠANO URINSKO INKONTINENCO (MUI).

Ljudje lahko z zdravim življenjskim slogom, z rednimi vajami za mišice medeničnega dna, treningom mehurja, prilagoditvijo prehrane in režima pitja tekočin veliko storimo sami za ohranjanje zdravja svojega mehurja.

Ob težavah pa pomaga vodenje dnevnika uriniranja in pravočasen posvet in pregled pri strokovnjaku, ki bo našim težavam ustrezno svetoval in ukrepal. Ob hudih težavah z uhajanjem urina, se navadno težko izognemo kirurškemu zdravljenju ali zdravljenju z zdravili. Pri blažjih ali zmernih težavah, zlasti, če pričnemo z zdravljenjem kmalu po začetku težav, pa lahko uhajanje urina učinkovito zdravimo z neinvazivnimi načini zdravljenja, ki so varni, imajo kratek čas okrevanja in so brez znanih stranskih učinkov.