Ultrazvočna ambulanta

Ultrazvok ščitnice in vratu

Ultrazvok ščitnice in vratu je pomembno orodje za ugotavljanje bolezenskih sprememb mehkih delov vratu, pri načrtovanju posegov in sledenju uspešnosti zdravljenja. Na vratu lahko pregledujemo žleze slinavke (lahko zaznamo vnetje, odkrivamo kamne v izvodilih in tumorje), bezgavke na vratu (vnetja, maligna obolenja). Ultrazvok ščitnice in vratu je nepogrešljiv tudi pri oceni stanja ščitnice. Pri ultrazvočni preiskavi ščitnice dobimo pomembne podatke o velikosti, zgradbi in prekrvljenosti ščitnice, zaznamo razne tvorbe in ciste in ocenimo njihovo pomembnost. Z ultrazvokom ščitnice lahko posumimo na vnetje (zlasti avtoimunsko).

Za ultrazvočni pregled vratu in ščitnice niso potrebne posebne priprave.

Preiskovanec leži na hrbtu, vrat mora biti nagnjen nazaj.

Ultrazvočni pregled vratu in ščitnice traja od 20 do 30 minut.

Cena 70 eur!

Ultrazvok vratnih arterij

Ultrazvočni pregled je temeljna preiskava pri odkrivanju zgodnjih in napredovalih ateroskleroznih sprememb na stenah vratnih arterij. Najpogostejše in najpomembnejše so take spremembe na glavni sprednji vratni arteriji (karotidni arteriji), še posebej na njenem razcepišču. Napredovale zožitve karotidnih arterij motijo prekrvavitev možganov in so pomemben vzrok možganske kapi. Poleg ugotavljanja sprememb na stenah in v svetlini arterij, nam sodobni ultrazvočni aparati omogočajo merjenje pretoka krvi v krvnih žilah.

Aterosklerotične spremembe je pomembno odkriti zgodaj, še preden se pojavijo klinični znaki te bolezni, saj lahko napredovanje ustavimo s preventivnimi ukrepi in z zdravili.

Priprava na pregled

Za ultrazvočni pregled žil predpriprava ni potrebna.

Preiskovanec med pregledom leži na hrbtu z nekoliko dvignjenim vzglavjem in odpetim ovratnikom.

Preiskava traja 30 minut.

Cena 70 eur!

Ultrazvok dojk

Ultrazvok dojk je varna in neboleča preiskava, s katero iščemo nepravilnost v tkivu dojk in morebitne znake rakavih obolenj.

Pregled poteka s pomočjo aparata s sondo, ki oddaja ultrazvočne valove. Sonda oddaja in zbira zvoke, ki se odbijajo od organov, nato pa računalnik v aparatu zvoke preoblikuje v sliko, ki jo prikaže na ekranu. Ultrazvočni pregled ne uporablja ionizirajočega sevanja, ki ga uporabljajo pri rentgenskih aparath, zato preiskovanka ni podvržena sevanju.

Pregled nima negatvnih stranskih učinkov in ga lahko uporabimo večkrat. Prav tako je primeren tudi za nosečnice, saj nima negatvnih vplivov na plod.

Ultrazvok dojk ni nadomestilo za mamografjo in se uporablja:

  • kot samostojna preiskava za ženske pred 40. letom starosti
    Zaradi večje gostote dojk je pred 40. letom starost ultrazvok primernejši pregled, saj se z mamografjo v gostem tkivu težje razloči manjše tumorje od žleznih tkiv.
  • kot dopolnilna preiskava k mamografji za ženske po 45. letu starosti
    Določena področja so pri mamografji slabše vidna, prav tako z mamografjo ne moremo odkrit vseh vrst rakov na dojki. dd 10 – 40% od teh lahko odkrijemo z ultrazvočno preiskavo.
    Ultrazvok po 45. letu ni nadomestlo za mamografjo, je pa lahko dopolnilni pregled, s katerim se pridobi dodatne informacije.

 

Cena 50 eur!

Ultrazvok trebuha

Ultrazvok trebuha (UZ trebuha) in trebušnih organov je neboleč in neškodljiv.

Z ultrazvokom preverjamo zdravje organov, ugotavljamo vzroke bolečin v trebuhu, sledimo razvoju bolezni in preverjamo učinke zdravljenja. Priporočljiv je tudi kot preventivna preiskava, pri kateri preverimo zdravje trebušnih organov in pravočasno odkrijemo morebitne bolezenske spremembe.

Ultrazvok trebuha nam da končno diagnozo ali pa pomaga pri izbiri najprimernejše nadaljnje diagnostične metode.

Pri pregledu trebuha z ultrazvokom trebuha gledamo jetra, žolčne vode, žolčnik, vranico, trebušno slinavko, nadledvično žlezo, sečila, maternico, jajčnike, prostato, stene prebavil, stene žil, ugotavljamo prisotnost proste tekočine v trebušni votlini …
Priprava na pregled

Preiskovanec mora biti tešč 6 – 8 ur.

Biti mora dobro hidriran. Pije lahko vodo ali nesladkan čaj.

Imeti mora poln sečni mehur.

Preiskovanec mora imeti čim manj zaplinjeno črevesje, zato se dan pred pregledom priporoča uživanje lahko prebavljive hrane, na dan pregleda pa odvajanje blata (lahko s pomočjo odvajalne svečke).

Cena 70 eur!

Ultrazvok mehkih tkiv in sklepov

Ultrazvočna preiskava sklepov in mehkih tkiv je neinvazivna, neškodljiva in ponovljiva.

Med ultrazvočnim pregledom opazujemo obsklepne mehkotkivne strukture različnih sklepov ali pregledujemo različne skupine mišic. Najpogosteje je preiskava namenjena oceni strukture in poteka mišic, mišičnih kit in obsklepnih vezi. Ugotavljamo lahko ohranjenost poteka opisanih struktur ali vnetne spremembe na njih. Največkrat ultrazvočno pregledujemo ramenske, kolenske, komolčne, gleženjske, kolčne sklepe in male sklepe rok in nog. Ultrazvočna preiskava omogoča izjemno dobro oceno drobnih, površinskih, mehkotkivnih struktur pri različnih sklepih in ima možnost tako statične kot dinamične ocene struktur.

Za ultrazvočno preiskavo niso potrebne posebne predpriprave. Med preiskavo preiskovanec sedi ali leži, odvisno od sklepa, ki ga pregledujemo. Pri preiskavi je zelo pomembno, da je pregledovani sklep vsaj pasivno gibljiv in da lahko položaj sklepa ustrezno spreminjamo med samo preiskavo. Le na tak način lahko prikažemo in ocenimo potek posameznih obsklepnih struktur. To je še posebej pomembno pri dinamični oceni sprememb.

Za pravilno oceno najdb pri ultrazvočni preiskavi je zelo pomembno, da preiskovanec s seboj prinese vso medicinsko dokumentacijo (izvide, slike), ki je povezana s težavami zaradi katerih je na preiskavo prišel.

Preiskava običajno traja 20 minut.

Cena 70 eur!

Ultrazvok skrotuma in testisov

Pri preiskavi prikažemo testise in okolna tkiva. Ultrazvočna preiskava testisov je varna in neboleča. Pacienti prihajajo na preiskavo zaradi zatrdline v testisubolečin in otekanja testisov, poškodb skrotuma ali nespuščenega testisa.

Pri ultrazvočnem pregledu lahko zaznamo vnetja v obmodku in testisih, tumorje testisov, razširitve ven (varikokele) in tekočino med ovojnicami testisov (hidrokela).

Ultrazvočna preiskava razlikuje med benignimi in malignimi tumorji. Maligni tumorji se najpogosteje pojavljajo pri mlajših moških (med 20. in 45. letom). Kažejo se kot neboleča zatrdlina v modu.  Zdravljenje je zelo uspešno, če jih pravočasno odkrijemo. Pri moških, ki so operirani zaradi raka mod, je nujen reden ultrazvok mošnje in trebuha.

Za ultrazvočni pregled skrotuma in testisov ni potrebna priprava.

Med pregledom preiskovanec leži na hrbtu.

Ultrazvočni pregled testisov traja od 15 – 20 minut.

Cena 70 eur!

Ultrazvok ven spodnjih okončin

Z ultrazvokom lahko ocenjujemo stanje globokih in povrhnjih ven nog. Opredelimo lahko bolezni, ki povzročajo otekanje in bolečine v nogah. Pogosta bolezen je kronično vensko popuščanje, ki se kaže v obliki krčnih žil, oteklih gležnjev, sprememb na koži, pri težjih oblikah pa tudi kot golenja razjeda.

Z ultrazvokom najprej pogledamo globoke vene nog in ugotavljamo njihovo prehodnost. Ugotovimo lahko, ali so v globokih venah prisotni krvni strdki. Slabo prehodne vene po preboleli venski trombozi lahko privedejo do težjih oblik kroničnega venskega popuščanja. Ultrazvočni pregled povrhnjih ven je potreben, če se odločamo za invazivnejše zdravljenje: operacijo varic in pred predvidenim termičnim znotraj žilnim zapiranjem večjih debel površnjih ven z laserjem ali radiofrekvenčno energijo. Preiskava nam natančno pokaže povratni tok v deblih površinskih ven.

Za ultrazvočni pregled ven spodnjih okončin predpriprava ni potrebna.

Pri pregledovanju globokih ven preiskovanec leži na mizi. Površinske vene pregledujemo stoje.

Če pregledujemo obe spodnji okončini, preiskava traja približno 45 minut.

Cena 70 eur!

3D/4D ultrazvok

3D/4D ultrazvok je preiskava, ki jo izvajamo na različnih področjih ginekologije in porodništva.

Nosečnost:

Tridimenzionalna preiskava omogoča natančnejšo ocenjevanje ploda in poteka razvoja nosečnosti. Lažje pregledamo vso morfologijo, okostje in notranje organe. Natančneje ocenimo, kako je razvito srce, ki je pogosto prizadeto pri plodu z Downovim sindromom.Tudi notranje možganske strukture je moč natančneje opredeliti kot zdrave oziroma bolezenske. Kot na dlani si lahko ogledam plodov profil in lička, tudi morebitne obrazne napake, kot so zajčja ustnica ali razpoke trdega ali mehkega neba.V svetu tečejo študije o vedenju ploda v maternici. Opazujemo, kako se plod premika, kdaj začne izražati bolj zapletene gibe, kakšne obrazne geste je sposoben narediti, denimo prvi nasmeh, kremženje, zehanje, pitje, odpiranje oči. Poskušamo določiti plodov ritem spanja in budnosti. Seveda je poleg medicinskega pomena 3D/4D preiskava pomembna tudi zaradi medsebojne čustvene navezave nosečnice in bodočega očeta na plod. Čustva, ki se začnejo oblikovati pri pogledu na obraz še nerojenega otročička, so neponovljiva in predstavljajo čudovito življenjsko izkušnjo, ki se nadaljuje po porodu in prvem objemu potomca.

Najboljši čas za pregled je od 18. do 28. tedna nosečnosti, najbolje okoli 25. tedna, a plod je možno opazovati tudi že v prvem trimesečju za ogled zgodnje morfološke ocene razvoja.

Cena 65 eur!

Neplodnost: 
 

3D/4D preiskave lahko opredelijo vzroke za neplodnost, zlasti ko gre za  prirojeno nepravilno obliko maternice. Če je denimo maternica srčaste oblike ali je v njej majhna pregrada, utegne to vzrok, da ženska ne zanosi ali doživlja stanja kot sta ponavljajoči splavi ali prezgodnji porodi z zastojem rasti ploda. 3D rekonstrukcija maternične votline je natančna in zanesljiva metoda za oceno, kakšna je notranjost maternice.

Ginekologija:

3D/4D preiskava jajčnikov bolj natančno pokaže morebitno sumljivo cisto, izrastke oziroma vsebino ciste in lahko razlikuje med rakastimi in ostalimi obolenji. Rakastih obolenj na jajčnikih, za katere ni zanesljivih metod zgodnjega odkrivanja, zdravniki v Sloveniji na novo odkrijejo pri približno 180 ženskah na leto. Strokovnjaki svetujejo, naj ženske, katerih sorodnice so zbolele za rakom na dojkah ali jajčnikih, pogosteje kot običajno hodijo na ginekološke preglede, saj pri njih obstaja večje tveganje, da bodo zbolele tudi same.

S 3D preiskavo lahko ocenimo tudi stanje maternice ob nerednih krvavitvah, bolečinah, izcedkih.

Za vse ženske velja strokovno priporočilo: obisk ginekologa 1 krat letno, ob tem se opravi preventivni ginekološki pregled z odvzemom brisa Pap in natančnim ultrazvočnim pregledom.

Cena 65 eur!

Ginekološki in porodniški ultrazvok

 
S pomočjo ginekološkega UZ, ki ga opravimo skozi nožnico, opazujemo spremembe na maternici in jajčnikih.

Ob rednih pregledih UZ preiskavo zavarovanje omogoča, če ginekolog ob pregledu postavi sum na bolezenske spremembe rodil, ob sumu na nosečnost, pri ženskah z vstavljenim materničnim vložkom in pri uporabnicah hormonske nadomestne terapije.

Ker na vse spremembe na rodilih ne moremo posumiti iz pogovora ali jih zaznati z ginekološkim pregledom, ginekologi vsem ženskam ob preventivnem pregledu svetujemo tudi UZ preiskavo.

ULTRAZVOČNA AMBULANTA JE SAMOPLAČNIŠKA!

NAROČILA SPREJEMAMO NA:

tel. (03) 777 07 07 ali info@doktorkosi.com