NUHALNA SVETLINA

NUHALNA SVETLINA

 

Kaj je nuhalna svetlina?

Nuhalna svetlina je debelina nabrane tekočine na zatilju ploda. Povečana nuhalna svetlina predstavlja večje tveganje za rojstvo otroka s trisomija 21 (Downov sindrom), drugimi kromosomskimi nepravilnostmi, nekaterimi genetskimi sindromi in večjimi srčnimi napakami.

nuhalna svetlina velenje

UZ–merjenje nuhalne svetline opravljamo v 11.–14. tednu nosečnosti. S presejalnim testom odkrivamo kromosomske nepravilnosti ploda, zato ga priporočamo vsem nosečnicam.

Pri testu izmerimo premer plodove glavice, frekvenco srčnega utripa, razdaljo teme-trtica in debelino nuhalne svetline. Z računalniškim programom, ki poleg meritev upošteva tudi starost nosečnice, izračunamo tveganje za rojstvo otroka s trisomijo 21, 18 in 13. Z njim odkrijemo 75–80 % plodov z Downovim sindromom.

Verjetnost prisotne kromosomske napake pri plodu se močno zmanjša, če ob preiskavi jasno vidimo nosno kost. Med preiskavo pregledamo organe ploda in tako ugotovimo ali izključimo nekatere strukturne nepravilnosti.

Z nuhalno svetlino potrdimo termin poroda, v primeru večplodne nosečnosti pa ugotavljamo tudi njeno vrsto.

Preiskava ni pomembna samo zaradi izračuna tveganja za kromosomske napake, pač pa tudi zato, ker hkrati potrdimo tudi termin poroda, poleg tega pa lahko v tem času že zelo dobro ocenimo razvoj ploda in izključimo ali ugotovimo večje anomalije, ki so včasih nezdružljive z življenjem. Z oceno intrakranialne svetline in oblike glavice tako lahko sklepamo na razvoj hrbtenice, razvoj obraza ocenimo s pregledom profila, nosne kosti in čeljustne vrzeli; pogledamo roke, noge, želodec, mehur, včasih tudi ledvici. Preverimo še izstopišče popkovnice iz trebuščka, da vidimo ali je sprednja trebušna stena zaprta. Včasih lahko ugotavljamo tudi spol ploda, a je treba upoštevati, da je ta ocena še zelo nezanesljiva, saj je diferenciacija spolovila končana šele okrog 15. tedna.

Z računalniškim programom londonske fundacije Fetal Medicine Foundation, ki poleg meritev upošteva tudi starost nosečnice, nato izračunamo tveganje (verjetnost) za rojstvo ploda s trisomijo 21, 18 ali 13. Kadar je tveganje za rojstvo ploda s trisomijo 21, 18 ali 13 nizko (manjše od 1:300), lahko z veliko gotovostjo rečemo, da plod nima nobene od teh kromosomopatij.

Napotitev na nadaljnje raziskave V primeru, ko je izračunano tveganje večje od 1:300, pa nosečnico napotimo na diagnostično preiskavo – biopsijo horionskih resic ali amniocentezo, s katero sum na kromosomopatijo potrdimo ali ovržemo. V skupini s povečanim tveganjem na ta način ugotovimo dejansko prisotnost trisomije pri manj kot 10 % nosečnic. Nosečnice, ki so imele povečano tveganje, plod pa ima normalen kariotip, potrebujejo kasneje nekaj več pregledov kot sicer; tistim, pri katerih je bila debelina nuhalne svetline 3,5 mm ali več, pa pripada še natančen pregled plodovega srca pri specialistu kardiologu na Pediatrični kliniki.

Dvojni hormonski test (DHT)

Dvojni hormonski test (DHT), pri katerem v krvi matere določimo βHCG in od nosečnosti odvisen protein PAPP-A, zanesljivost preiskave poveča na 85–90 %.

DHT priporočamo  vsem nosečnicam. Kri navadno vzamemo v nosečnosti 10 tednov. Znižana vrednost PAPP-A nas opozori tudi na nekatere zaplete, ki se lahko pojavijo kasneje v nosečnosti, tudi povišan krvni pritisk, preeklampsijoa in zastoj v rasti ploda.

Nosečnicam, pri katerih ugotovimo povečano tveganje za rojstvo otroka s prirojeno kromosomsko napako, svetujemo dodatno preiskavo (biopsijo horionskih resic ali amniocentezo), s katero diagnozo kromosomske napake potrdimo ali ovržemo.

hormonov (beta HCG in PAPP-A), ki sta v primeru nekaterih kromosomskih napak tudi spremenjeni. S takšnim kombiniranim testom lahko odkrijemo do 90 % plodov z Downovim sindromom.

Kdo lahko opravlja meritve nuhalne svetline in koliko stane?

Merjenje nuhalne svetline z izračunom tveganja za kromosomopatijo lahko opravljajo samo specialisti ginekologi, ki so pridobili licenco za opravljanje nuhalne svetline pri »Fetal Medicine Foundation« v Londonu, ki jo je treba vsako leto obnoviti.

Preiskava je samoplačniška, razen za nosečnice, ki bodo v času predvidenega poroda stare od 35 do 37 let.

In še praktičen napotek: preiskavo načeloma izvajamo transabdominalno, torej preko trebuha, razen v primeru izjemno slabe vidljivosti, ko moramo pregled opraviti z vaginalno sondo. Zato priporočamo, naj se nosečnice vsaj dva do tri dni pred preiskavo ne mažejo s kakršnokoli kremo po trebuhu, saj le –ta lahko vidljivost močno poslabša.

Cena nuhalne svetline znaša 65 eur. V ceno so vključene tudi slike in video filmčki na USB, ki ga morate prinesti s seboj.

Za naročilo pokličite na telefonsko številko:

(03) 777 07 07 ali (040) 72 43 42