NEPLODNOST

Obravnava neplodnosti

Neplodnost 

postaja vse pogostejša in znano je, da je v Sloveniji vsak šesti par neploden. O neplodnosti govorimo, kadar par po letu dni rednih nezaščitenih spolnih odnosov še ne zanosi.

Ženske, mlajše od 35 let, običajno zanosijo v prvih šestih mesecih poskušanja. Za ženske, starejše od 35 let, se svetuje diagnostična obravnava že, če po šestih mesecih nezaščitenih spolnih odnosov ne pride do nosečnosti.

Najpogostejši vzroki za neplodnost


Vzroki za neplodnost so pri ženski le v 30 odstotkih, v enakem odstotku pa vzrok pripišemo moškim. V preostalih 30 odstotkih gre za kombinacijo težav pri obeh spolih, v 10 odstotkih pa so težave nepojasnjene (idiopatska neplodnost).

Vzroki za žensko neplodnost: težave v menstrualnem ciklusu, motnje v ovulaciji, slaba prehodnost jajcevodov, prebolele spolno prenosljive bolezni, bolezen rodil, endometrioza, starost, težave s ščitnico, sistemske bolezni itn.

Pri moškem gre v večini primerov za slabo kakovost ali odsotnost semena.

Zmanjšano plodnost povzročajo: kajenje, debelost, pretirano uživanje alkohola in kave, stres ter uporaba drog.

Zdravljenje


V Centru Doktor Kosi izvajamo stopenjsko diagnostiko in zdravljenje neplodnosti. Natančno postavimo anamnezo, določimo ginekološke in morebitne neginekološke vzroke, ki lahko povzročajo neplodnost. Opravimo celoten ginekološki pregled in tridimenzionalni ultrazvočni pregled maternične votline (da izključimo nepravilnosti, pregrade itn.). Na koncu skupaj s parom naredimo načrt nadaljnjih preiskav (če so potrebne) in morebitnih terapij. Ko gre za motnje menstruacijskega ciklusa in ovulacije, pridejo v poštev zdravila za povečevanje plodnosti, ki delujejo podobno kot naravni telesni hormoni. V procesu stimulacije in spremljanja ovulacije ob točno določenih dneh spremljamo debelino maternične sluznice, merimo »folikle« (»vrečke« na jajčnikih, ki vsebujejo jajčne celice) in spremljamo njihovo rast in zoritev. Na podlagi ultrazvočnega izvida pacientka dobi ustrezna navodila. 

Zdravljenje

Zelo je pomembno, da ginekolog prepozna, kdaj pacientka potrebuje nadaljnjo diagnostično obravnavo na sekundarnem ali terciarnem nivoju (bolnišnica, klinični center). Trudimo se, da pacientko napotimo naprej (če je to potrebno) z že postavljenimi diagnozami ali z že izključenimi določenimi vzroki neplodnosti, ker to pomeni manj izgubljenega časa v procesu zdravljenja neplodnosti.

V Centru Doktor Kosi poleg osnovnega ginekološkega pregleda in ultrazvočne diagnostike opravimo tudi natančno hormonsko sliko. V primeru iztirjenih hormonov vam lahko ponudimo zdravljenje, spodbujanje ovulacije, kot tudi test prehodnosti jajcevodov, ki se imenuje HyCoSy. 

Kaj je test HyCoSy?

Hysterosalpingo Contrast Sonography (HyCoSy)

je skeniranje maternične votline in jajcevodov, namenjeno ženskam za preverjanje, ali jajcevodi niso blokirani. Ta kratek postopek se uporablja tudi za preiskavo votline (notranjosti) maternice in jajcevodov, da se zagotovi, da lahko jajčece brez težav potuje po njih. Če je votlina nenormalna ali so cevi poškodovane, bo morda težko zanositi.

Test HyCoSy bo pokazal, ali so jajcevodi odprti ali zamašeni in tudi, ali je maternična votlina normalna ali nepravilna, npr. zaradi polipov ali fibroidov (miomov).

Pregled HyCoSy opravi izkušeni specialist ginekologije.

Najboljši čas za izvedbo HyCoSy je približno 5. do 11. dan rednega 28-dnevnega (mesečnega) menstrualnega ciklusa.

HyCoSy vključuje osnovni ultrazvočni pregled z uporabo vaginalne sonde za oceno maternice in jajčnikov, nato se vstavi poseben plastični spekulum za ogled materničnega vratu. Tanek plastični kateter se vstavi v maternični vrat in nato se odstrani spekulum.

Skozi ta kateter se v maternico vstavi majhna količina tekočine. To je sterilna voda, pomešana z zračnimi mehurčki in nato običajno bela tekočina, ki deluje kot kontrastno sredstvo.  Na ta način zdravnik vidi, kako tekočina polni maternično votlino in teče skozi jajcevode.

Postopek traja približno 20 min. Ne zahteva anestetika ali sedacije. Po končanem posegu vam običajno svetujemo, da ostanete v centru še kakšnih 20 minut, medtem ko vam ponudimo skodelico čaja ali kave.

Naša medicinska sestra vas bo spremljala ves čas postopka, dokler ne zapustite centra.

Kdaj se izvaja HyCoSy?

Na HyCoSy vas lahko napotijo tudi drugi osebni ginekologi po začetni oceni plodnosti ali če imate pomisleke glede svoje plodnosti.

Najboljši čas za test HyCoSy je kmalu po koncu menstruacije in pred ovulacijo.

Med menstruacijo tega testa ne smete opraviti in če sumite, da bi lahko bili noseči. Če ste noseči, lahko HyCoSy povzroči spontani splav ali druge težave. Priporočamo, da pred testom doma opravite test nosečnosti, preden pridete na HyCoSy

Tveganje in stranski učinki HyCoSy

HyCoSy je varen postopek z le 1 % možnostjo okužbe. Da bi zmanjšali to tveganje, običajno dajemo profilaktične antibiotike po posegu.

Zdravila HyCoSy ne smete dobiti, če imate vaginalno krvavitev oz. okužbo ali če obstaja kakršna koli možnost, da ste noseči.

HyCoSy je običajno postopek, ki ga bolniki dobro prenašajo. V majhnem številu primerov lahko nekatere ženske občutijo slabost.

Običajno priporočamo, da pol ure pred posegom vzamete protibolečinsko tableto, kot je Ibuprofen v dozi 400 do 600 mg. V majhnem številu primerov lahko nekatere ženske doživijo bolj boleče krče, ki lahko trajajo 24 ur in zahtevajo zdravila proti bolečinam. Normalno je, da imate po posegu izcedek iz nožnice ali celo malo krvavitve.