ESTETSKA GINEKOLOGIJA

Estetska in rekonstruktivna ginekologija

Estetska ginekologija zajema vrsto posegov za izboljšanje videza in privlačnosti ženskih zunanjih genitalij ter poprave spolne funkcije. Estetski postopki  vodijo k boljši samopodobi, privlačnosti in dobrega počutja žensk, kar pa je zelo pomembno tudi za izboljšanje podobe žensk v očeh svojega partnerja.

Kdo so primerne kandidatke za zdravljenje?

Veliko žensk ni  povsem zadovoljnih z videzom svojega  zunanjega  spolovila, še posebej tiste, pri katerih gre za prirojene nepravilnosti  zunanjega splovila (np. asimetrija sramnih ustnic), ki so večkrat rodile, doživele travmatični porod ali občutijo slabo spolno udobje.

Estetska ginekologija omogoča korekcijo, izboljšanje videza in delovanja ženskih spolnih organov.

Dolgoletne izkušnje na področju estetske ginekologije odpirajo široke možnosti za modeliranje in spremembo videza intimnih delov, vendar pa je končni obseg operacij odvisen predvsem od pacientkine želje in pričakovanja.

Naš program estetskih operacij na področju intimnih delov telesa pri ženski obsega:

  1. Plastična kirurgija malih sramnih ustnic in klitorisa (labioplastika, hoodoplastika, pomlajevanje)
  2. Povečanje velikih sramnih ustnic
  3. Obnova himena (himenoplastika)
  4. Odstranjevanje ali zarezovanje himena (himenotomija)
  5. Lifting vagine (zožitev vhoda v nožnico) in plastična kirurgija vagine (vaginoplastika)
  6. Povečevanje G – točke
  7. Zdravljenje urinske inkontinence s CO2 laserjem, polnili, trombocitnoplazmo ali matičnimi celicami.
  8. Zdravljenje sindroma ohlapne nožnice in pomlajevanje nožnic
  9. Pomlajevanje intimnih predelov z trombocitnoplazmo (PRP, CGF) oz. uporaba matičnih celic

1. Plastična kirurgija malih sramnih ustnic (labiominoroplastika)

Male sramne ustnice so nagubanost kože, ki obkroža vhod v nožnico. Večina žensk si  želi, da bi bile njihove male sramne ustnice manjše in da se skrijejo pod velikimi sramnimi ustnicami. Pretirana velikost malih sramnih ustnic ali pa asimetrija ni le pogost vzrok za slabo samopodobo, ki je povezana s strahom o privlačnosti lastne intimne sfere, ampak je lahko tudi vzrok za nelagodje povezano z vsakodnevno telesno dejavnostjo, spolnim življenjem ali pri nošenju tesnega perila in oblačil. V nekaterih primerih se lahko ženske z velikimi malimi sramnimi ustnicami upravičeno bojijo bolečih spolnih odnosov. Problem ni redek, pogosto pa je še vedno to tabu in ženske ne želijo o tem razpravljati. Pogosto so povečane male sramne ustnice prirojene, medtem ko druga  skupina žensk opaža spremembe kot posledico poškodb, predvsem po porodih ali pa je povezana z fiziološkim staranjem telesa. Nekatere ženske se lahko počutijo neprivlačno in želijo izboljšati svoje spolne izkušnje s kirurško korekcijo pomanjkljivosti tega intimnega dela telesa. Poleg tega so pogosto pretirano prevelike sramne ustnice lahko vzrok za zadrego in sram  pri spolnem partnerju.

Labioplastika je torej ena od najbolj pogosto opravljenih posegov na področju estetske ginekologije.

Stanje pred (A,B) in neposredno po  (C) plastični operaciji malih sramnih ustnic.

Kdo so najboljše kandidatke za korekcijo malih sramnih ustnic?

Predvsem ženske, ki občutijo nelagodje med spolnimi odnosi ali so v zadregi zaradi velikosti ali asimetrije njihovih malh sramnih ustnic.

Kako poteka operacija, po-operativno obdobje  in anestezija?

Zdravljenje vključuje kirurško odstranitev odvečnega tkiva s pomočjo laserja ali pa kirurško,  robovi ran pa se zašijejo s posebnimi šivi, ki se lahko sami raztopijo.  Zdravljenje je indicirano za ženske, ki imajo velike, deformirane ali asimetrične male sramne ustnice. Postopek se izvaja ambulantno  v lokalni anesteziji, sama operacija pa traja približno 0.5 -1 h.

Po postopku lahko pride do manjšega nelagodja povezanega  z po-operativne oteklino in celjenjem ran, ki izgine po približno 1-2 tednih. Kirurško celjenje ran poteka po navadi brez zapletov, brez vidne brazgotine.

Priprava na operacijo

Pred operacijo se opravi osnovne diagnostične preiskave: določanje krvne skupine, morfologijo in parametre strjevanja krvi , EKG pri bolnikih , ki so dopolnili 50 let starosti. Na dan posega pred anestezijo ne jejte in pijte vsaj 6 ur.

Priporočila po operaciji

Pacientkam se priporoča, da v naslednjih 2-3 tednih po operaciji ne izvajajo aktivnih telesnih aktivnosti, odsvetuje se, da bi preživele veliko časa v sedečem položaju, odsvetuje se kopanje v vodi in spolno abstinenco 4 tedne.

2. Povečanje velikih sramnih ustnic

Velike sramne ustnice se da povečati, popraviti asimetrijo ali napeti in učvrstiti z lastnimi maščobnimi celicami posnetimi s liposukcijo, druge možnosti pa vključujejo minimalno invazivne tehnike z uporabo različnih tkivnih polnil,  proizvedenih na osnovi hialuronske kisline.

V naši kliniki naredimo s posebnim postopkom biofiler, ki je popolnoma avtologen tkivu pacientke, zato ni možnosti alergijske reakcije.

Kako poteka operacija, po-operativno obdobje  in anestezija?

Postopek poteka v lokalni anesteziji. Na sodoben način injiciramo polnila v velike sramne ustnice z namenom, da učvrstimo in izboljšamo videz velikih sramnih ustnic.

Priporočila po operaciji

Po operaciji se lahko pacientka vrne k vsakodnevnim aktivnostim takoj.

 

3. Obnova himena (himenoplastika)

Kako poteka operacija, po-operativno obdobje  in anestezija?

Postopek poteka v lokalni anesteziji in vključuje šivanje preostalega dela himena tako, da se naredi rekonstrukcija himenalnega roba v celoti ali pa samo poškodovanega dela .

Priprava na operacijo

Pred operacijo se opravi  osnovne diagnostične preiskave : določanje krvne skupine, morfologijo in parametre strjevanja krvi, EKG pri bolnikih. Na dan posega pred anestezijo ne jejte in pijte vsaj 6 ur.

Priporočila po operaciji

Pacientkam se priporoča, da v naslednjih 2-3 tednih po operaciji ne izvajajo aktivnih telesnih aktivnosti, odsvetuje se, da bi preživele veliko časa v sedečem položaju, odsvetuje se kopanje in spolno abstinenco 4 tedne.

.

4. Odstranjevanje ali zarezovanje himena (himenotomija)

Kako poteka operacija, po-operativno obdobje  in anestezija?

Postopek poteka v lokalni anesteziji in vključuje  rezanje predebelega dela himena tako, da se naredi normalen in funkcionalen prehod v nožnico za normalne spolne odnose.

Priprava na operacijo

Pred operacijo se opravi  osnovne diagnostične preiskave: določanje krvne skupine, morfologijo in parametre strjevanja krvi, EKG pri bolnikih. Na dan posega pred anestezijo ne jejte in pijte vsaj 6 ur.

Priporočila po operaciji

Pacientkam se priporoča, da v naslednjih 2-3 tednih po operaciji ne izvajajo aktivnih telesnih aktivnosti, odsvetuje se, da bi preživele veliko časa v sedečem položaju, odsvetuje se kopanje in priporoča spolno abstinenco 4 tedne.

 

5. Lifting vagine (zožitev vhoda v nožnico) in vaginoplastika

Kako poteka operacija, pooperativno obdobje  in anestezija?

Posegi za lifting vagine so namenjeni vsem ženskam, ki imajo občutek prekomerno razširjenega vhoda v nožnico po navadi kot posledica številnih porodov in doživljajo manjši seksualni užitek. Težavo se da odpraviti z minimalno-invazivnim kirurškim posegom, v nekaterih primerih pa se lahko uporabi biofiler, maščobne celice ali hialurnska polnila. Postopek se izvaja v lokalni anesteziji.

Priprava na operacijo

Pred operacijo se opravi  osnovne diagnostične preiskave : določanje krvne skupine, morfologijo in parametre strjevanja krvi, EKG pri bolnikih. Na dan posega pred anestezijo ne jejte in pijte vsaj 6 ur.

Priporočila po operaciji

Pacientkam se priporoča, da v naslednjih 2-3 tednih po operaciji ne izvajajo aktivnih telesnih aktivnosti, odsvetuje se, da bi preživele veliko časa v sedečem položaju, odsvetuje se kopanje in priporoča spolno abstinenco 4 tedne.

6. Povečanje G – točke

Kje je lega G-točke?

G-točko najdemo na sprednji steni nožnice v globini približno 3-5 cm. Ne leži neposredno v steni nožnice, temveč v njeni bližini za sečnico. Ženska sečnica je v tem predelu obdana s tkivom, ki ima podobno sposobnost nabrekanja in otrditve, kot penis pri moškem.

Nekatere ženske lahko doživijo orgazem izključno s stimulacijo G-točke, pri nekaterih pa nastopi celo “ejakulacija” (žleze ob sečnici izločijo majhne količine tekočine, ki priteče iz sečnice). Orgazem, ki nastopi izključno s stimulacijo G-točke, se razlikuje od orgazma ob draženju ščegetavčka. Razlog je različno oživčenje omenjenih področij.

Kako poteka postopek?

Povečanje G točke je sodoben način  širitve, krepitve in učvrstitev točke G. Zdravljenje vključuje vbrizgavanjem na pravo mesto na steni vagine hialuronske kisline (Desirial Plus), najnovejša metoda pa vključuje injekciranje biofilerja in matičnih celic. Mesto, kjer se vbrizga preparat je občutljivo na dražljaje, ki obkrožajo G točko in z uporabo te snovi omogoča začasno povečanje spolnega občutka. Učinek zdravljenja traja približno eno leto. Postopek traja približno 30 minut in poteka pod lokalno anestezijo.

Priporočila po operaciji

Po operaciji se lahko pacientka vrne k vsakodnevnim aktivnostim takoj.

 

7. Zdravljenje urinske inkontinence s CO2 laserjem, polnili, trombocitnoplazmo ali matičnimi celicami

Kaj je stresna urinska inkontinenca ?

Stresna urinska inkontinenca (SUI) je pogosta težava žensk. Kaže se z nehotenim uhajanjem urina pri hoji po stopnicah, kihanju, kašljanju, teku, spolnih odnosih, smehu …

Vzroki SUI

Skupen imenovalec nehotenega uhajanja urina je oslabelost zapiralnega mehanizma sečnice, ki je posledica popuščanja tonusa mišice zapiralke in drugih mišic medeničnega dna, ob porodnih poškodb, pomanjkanja ženskih spolnih hormonov in drugih degenerativnih sprememb vezivnega tkiva. Dodatno lahko poveča težave s SUI dolgotrajno povečan pritisk v trebuhu, ki se pojavlja pri kroničnem kašlju, debelosti ali dvigovanju težkih bremen.

Preberi več o najnovejših metodah zdravljenja urinske inkontinence pri ženskah!

(klikni na povezavo)

8. Zdravljenje sindroma ohlapne nožnice in pomlajevanje nožnice

Kaj je sindrom ohlapne nožnice ?

O sindromu ohlapne nožnice govorimo, ko ženska opazi, da občutek v intimnih predelih ni enak, da spolnost s partnerjem doživljata manj intenzivno ali da ima preprosto preširoko nožnico.

Vzroki za ohlapno nožnico

Sindrom ohlapne nožnice je posledica različnih vplivov na steno nožnice. Najpogostejši vzroki so prekomerno raztezanje nožnice ob porodu, prirojena slabost vezivnega tkiva in procesi staranja.

Možnosti zdravljenja

Dosedanje zdravljenje brez invazivnih postopkov ni dalo resnih rezultatov. Operativno se sindrom ohlapne nožnice zdravi s sprednjo in zadnjo vaginalno plastiko. Po operativnih težav je precej, rezultat pa navadno bolnice ne navduši. Takega posega zdravstveno zavarovanje ne krije. Najnovejša in trenutno edina zares uspešna metoda zdravljenja sindroma ohlapne nožnice je uporaba laserja samega ali v kombinciji z lastno plazmo oz. matičnimi celicami. Metoda se je do sedaj izkazala za varno, enostavno in zares učinkovito.

Kako deluje laser pri sindromu ohlapne nožnice ?

Uporabljamo CO2 laser priznanega proizvajalca, ki ima ablativen učinek na sluznico ter  vpliva na kolagenska vlakna v tkivu, ki oblaga nožnico in endopelvično fascijo in povzroči preoblikovanje, prerazporeditev in ponovno rast kolagena, zato se na področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem (vhod v nožnico in nožnica po vsej dolžini), ta odebeli. Tako se preoblikuje tkivo okoli nožnice in se nožnično cev skrči. CO2 laser prodre 10 x globje v steno nožnice kot ErYag laser.

Ali laser pomaga tudi pri suhi nožnici v menopavzi in pri ponavljajočih se vnetjih nožnice in sečnega mehurja ?

Seveda. Pozitivne učinke laserja opažamo tudi pri suhi nožnici in ponavljajočih se vnetjih. Sluznica se pod fototermalnim vplivom laserja obnovi, navlaži in postane povsem drugačna, čvrsta in elastična ter dovzetnejša pri spolnosti. Laser v takih primerih kombiniramo z uporabo lastne plazme (Platelet Rich Plasma  – PRP) in hiauloronske kisline, kateri dodajamo vitamine (mezoterapija). Pravimo, da nožnico pomladimo oz. revitaliziramo. 

CENA: 1. tretma 180 eur (optimalno 3x), aplikacija 1 x lastne plazme PRP, CGF (Platelet Rich Plasma  – PRP) dodatno od 250-300 eur

9. Pomlajevanje intimnih predelov z trombocitnoplazmo (PRP, CGF, K-68) oz. uporaba matičnih celic

Trombocitna plazma je eden najnovejših postopkov pomlajevanja s pomočjo lastnih matičnih celic, saj le-te pomagajo pri obnovi in učvrstitvi kože na področju celotnega telesa. Pri postopku za pomlajevanje kože na telesu uporabimo majhno količino vaše lastne krvi ali maščobe in s ponovnim vbrizganjem v vašo kožo pospešimo obnovo kože ter podkožnega tkiva. Del krvi, po kateri je metoda poimenovana, se imenuje plazma, bogata s trombociti ali trombocitna plazma (Platelet Rich Plasma  – PRP). S takšnim postopkom tako na povsem naraven način pospešimo normalne procese zdravljenja, spodbudimo regeneracijo in okrevanje obraznega tkiva ter tako zmanjšamo gube in izboljšamo tonus kože ali sluznice.

V PRP ne najdemo samo trombocitov, temveč vsebuje tudi pomembne rastne faktorje in vaše lastne matične celice, ki v nadaljevanju stimulirajo obnovitvene procese. Po postopku se v vašem telesu odvijajo popolnoma naravni in učinkoviti procesi za rekonstrukcijo vaše kože in sluznice na telesu, vključno s kožo okrog oči. Ker pri tem postopku uporabljate svojo lastno kri, v svoje telo ne vnašate tujih ali sintetičnih kemikalij in ne povzroča stranskih učinkov. Celična terapija se že vrsto le uporablja v plastični kirurgiji, ortopediji, zobozdravstvu, zelo moderna pa je zadnje čase tudi v estetski ginekologiji. Dandanes govorimo o tako imenovani regenerativni terapiji.

Priporočamo 3 tretmaje v 4-6 tedenskih presledkih in 1x letno obnavljanje. Lahko kombiniramo laser in mezoterapijo oz. lastno plazmo PRP.

CENA: 1. tretma – aplikacija 1 x lastne plazme PRP, CGF (Platelet Rich Plasma  – PRP) od 250 – 300 eur